09 JUN

10 Saker att tänka på när du köper en ny handtruck

Skrivet av Sonny Karlsson
 

Köpa handtruck? - Vilken handtruck fungerar bäst för er verksamhet?

 

Dags att investera i en ny handtruck? Nåväl, då skall vi guida dig en bit på vägen vad du skall tänka på och behöver veta innan du köper en ny handtruck. Här listar vi tio viktiga saker du bör veta och känna till inför köpet. Observera att listan är i blandad ordning - Det som är viktigt när du skall köpa ny handtruck i en bransch är nödvändigtvis inte lika viktigt för en annan.

 

1. Handtruckens ljudnivå

 

Något man ofta glömmer, handtruckens ljudnivå! Detta är särskilt viktigt för butiker och dagligvaruhandel där kunder och besökare cirkulerar. Men även i lager och övriga arbetsplatser är en låg ljudnivå ifrån handtrucken nog så viktig för att upprätthålla en så god arbetsmiljö som möjligt för sina medarbetare. Tänk även på att vagnar men hög ljudnivå ofta beror på hårda hjul och dålig passform i konstruktionen = glapp. Dessa ljud/vibrationer fortsätter upp i godset som då också vibrerar och skramlar.

 

2. Enkel-,  boogie- eller twinhjul?

 

Enkelhjul, boogiehjul eller twinhjul till din handtruck? vilket är rätt för er verksamhet?

 

Enkelhjul till handtruck:

Enkelhjul på handtruck är det vanligaste alternativet och fungerar för de flesta verksamheter. Enkelhjul fungerar utmärkt för lättare eller medeltunga laster när du kör din handtruck på plant underlag. En annan fördel med enkelhjul är att du också får mindre svängradie som gör den mer lättmanövrerad.

 

Boogiehjul till handtruck:

För tyngre laster rekommenderas boogiehjul. Boogiehjul har dubbla hjul på varje gaffel som gör att handtrucken hanterar godset stabilare. Boogiehjul rekommenderas även vid användande utav handtrucken på ojämna underlag, exempelvis lastbilsflak, ojämna golv eller om du ofta kör över trösklar och ramper i din verksamhet. 

 

Twinhjul (endast gummihjul) till handtruck:

För tyst hantering och användning utomhus rekommenderas twinhjul. Twinhjul har dubbla hjul på varje gaffel som gör att handtrucken hanterar godset smidigare och svänger lättare. Twinhjul rekommenderas även vid användande utav handtrucken på ojämna underlag, exempelvis lastbilsflak, grusiga underlag eller om du ofta kör utomhus på hårdpackade underlag. Fungerar även mycket bra på snöiga ytor.

 

Kom ihåg!

När du väljer kvalités handtruckar som LOGITRANS, kan du ofta välja hjultyp själv! 

 

3. Hjul material

 

Vilken hjul material bör du välja på din handtruck, Nylon-, polyuretan- eller gummihjul? 

Hjul till handtruck
 

 

Nylonhjul för handtruck -

Nylonhjul passar bra om du hanterar pallar med tyngre laster, detta är för att nylonhjulet är ett hårt och stumt material som blir lättrullat på hårda golv.

 

Polyuretanhjul för handtruck -

Polyuretanhjul är ett hjul som är lite tystare men lite tyngre att förflytta tunga pallar med. Lite bättre på smutsiga golv än nylon hjul.

 

Gummihjul för handtruck -

Gummihjul är det tystaste hjulet som även finns som gaffelhjul (twin) på Panther Silent. Panther Silent går dessutom att köra på hårdpackad grus och på snö. Detta är unikt.

 

 

4. Quicklift funktion

 

Handtruck med Quicklift , även kallat snabblyftfunktion:

Våra handtruckar är försedd med permanent quicklyft funktion som gör att det blir få pumpslag till full lyfthöjd. Detta är en mycket uppskattat funktion när du använder din handtruck kontinuerligt. På våra handtruckar går det dessutom att justera gaffelhöjden på för att ställa in handtrucken för de pallar man lyfter. 

 

5. Gaffellängd

 

Något man bör tänka på innan köp av ny handtruck är givetvis gaffellängd. 

Olika gaffelängder på handtruckar
 

Detta valet avgör grunden för hur du skall hantera dina pallar och gods. Standard gaffellängd är 1140 mm för hantering av EUR-pallar. Med en gaffellängd på 1140 mm kan du hantera dina EUR-pallar både från kortsidan och långsidan. Men ibland kan det vara önskvärt med en handtruck med kortare gaffellängd beroende på hantering och utrymme, högkvalitativa varumärken inom handtruckar erbjuder ofta många varierande längder att välja på medans billiga handtruckar oftast erbjuder färre gaffellängder att välja på. Med en handtruck med längre gaffellängd kan du exempelvis hantera sjöpall och importpall. Gaffellängder finns från 600 till 2400 mm.

 

Summering av gaffellängd:

< 1140 mm och kortare - Hantering av pallar från kortsidan och halvpallar (Bra för trånga utrymmen)

1140 mm standard - Hantering av EUR-pallar på både långsida och kortsida (Standard)

> 1140 mm och längre - Hantering av exempelvis sjöpall / importpall och större än EUR-pall (Bra för större pallar & gods) 

 

 

6. Gaffelbredd

 

Handtruckens gaffelbredd är inte lika komplext som val av gaffellängd, men kan vara bra att känna till. Standard gaffelbredd för en handtruck är 520 mm, men det finns även smalare för mindre utrymmen. Detta är sällsynt som tillval att få en bredare eller smalare bredd, utan detta hänger oftast ihop med vilket gods man ska hantera med handtrucken. Inom tryckeri branschen är det vanligt med 450 mm gaffelbredd.

 

 

7. Höjd / Lågbyggda handtruckar

 

De flesta handtruckar har "standard" gaffelhöjd, men det finns undantag. Det finns även lägre handtruckar för att hantera specialpallar och lastlister. Dessa kallar för lågbyggda handtruckar eller lågbyggd lyftvagn.

 

 

8. Kvalité och servicebehov

 

Kvalité och service för din handtruck, är givetvis bland det viktigaste. Det gamla ordspråket "man får vad man betalar för" överensstämmer bra vid köp av handtruck. Billiga handtruckar saknar inte allt som ofta reservdelslager såsom hjul, handtag, skruvar och muttrar m.m. medans bra och bättre handtruckar tillhandahåller detta. Utöver reservdelslager så har märkes handtruckar mindre slitage och längre livslängd än billiga handtruckar. Driver du ett företag bör du även ha effektivitet i åtanke hur viktigt det är med utrustning som fungerar felfritt.

 

Checklista för din nya handtruck innan köp:

✓ Högkvalitativa komponenter

✓ Reservdelar och reservdelslager

✓ Minimalt med slitagepåverkan 

✓ Kräver minimalt med service 

✓ Ljudnivå

 

 

9. Material och utföranden
Rostfri handtruck
 

 

För samtliga områden där det exempelvis finns explosionsrisk eller krav på klinisk renlighet såsom livsmedelsindustrin eller läkemedelsindustrin använder man rostfria handtruckar. Är du osäker på vilka regler som gäller för er rekommenderar vi er att kontakta fackföreningen alternativt det lokala skyddsombudet.

 

Vid köp av rostfri handtruck - se till att det är rätt kvalitet på det rostfria stålet, bör vara AISI 316 i gafflarna.

 

 

10. Manuell eller motordriven

 

Manuell eller motordriven handtruck / lyftvagn? Det finns givetvis fördelar med båda beroende på många olika förutsättningar, hur lagret ser ut, gods som skall förflyttas, och personalen som skall hantera handtrucken, detta är högst individuellt.

 

Fördelar med manuell handtruck: 

Checklista när du köper en ny handtruck!

 

 Ljudnivå

 

 Singel- eller boogiehjul

 

 Hjul material

 

 Quicklift 

 

 Gaffellängd

 

 Gaffelbredd 

 

 Höjd / Lågbyggda handtruckar

 

 Kvalité och servicebehov

 

 Material och utföranden

 

 Manuell eller motordriven

 

✓ Kan hanteras utav vem som helst

✓ Tar mindre plats

✓ Finns i fler varianter / storlekar jämfört med motordriven

✓ Lägre ljudnivå 

 

Fördelar med motordriven handtruck:

 

✓ Sparar energi hos användaren

✓ Ideal för produktions miljö

 


Bästa handtrucken allround? Vi rekommenderar handtruck Panther Silent!

  • Marknadens tystaste handtruck
  • Låg egenvikt / lättmanövrerad
  • Premium kvalité / Lång livslängd
  • Skonar klinkergolv / Kan köra på hårdpackad grus och snö
Om vi skall rekommendera en riktigt bra handtruck som fungerar till det mesta, så är valet LOGITRANS Panther Silent. Det är marknadens tystaste handtruck med unika egenskaper som gör att den kan köra på hårdpackad grus och snö. Ett riktigt bra val som fungerar för de flesta verksamheter!

 

Betyg 10/10

 

 
 
Handtruck
Bästa handtrucken? Vi tycker det! Se videos nedanför.
 
 
 

 
 
Skrivet av Sonny Karlsson
  Handtruck, Tips, Logitrans
  Nyheter