En enkelbana är en linjär lyftlösning i form av en skena som sträcker sig mellan två punkter. Det är en mångsidig och ekonomisk lösning som möjliggör transport av gods över både små och stora ytor. Möjligheterna med ett enkelbansystem är nästan oändliga. Det takmonterade enkelbansystemet har, till skillnad från andra alternativ, en betydande individuell anpassningsförmåga. Enkelbanor kan utrustas med kurvor för att kringgå hinder eller ändra riktning. En enkelbana används främst med telfer eller annan lyftutrustning såsom en vakuumlyftare.
Enkelbanor är perfekta för företag som vill transportera mellan två bestämda punkter men där det inte behövs en travers, eller där en travers inte kan installeras på grund av hinder. De bestämda punkterna kan vara allt från korta avstånd till långa sträckor genom dörröppningar och korridorer.
Enkelbanor i stål är kraftfulla och tåliga, vilket gör dem utmärkta för hantering av tunga laster och utmanande arbetsmiljöer. För att uppnå bästa belastningskapacitet bör enkelbanorna vara tillverkade av höghållfast stål. Stålprofiler är det vanligaste valet för verksamheter med enkelbanor i den svenska industrin.
Enkelbanor i aluminium är lättare än de som är tillverkade av stål, vilket gör dem enklare att manövrera. En betydande fördel med aluminiumprofiler är att de inte frigör några partiklar under användning, till skillnad från stålprofiler som kan vara lackerade. Enkelbanor med aluminiumprofiler har lägre lastkapacitet jämfört med stålprofiler.
Enkelbanor utrustade med kurvor är en praktisk lösning som möjliggör transport av laster i miljöer där det finns hinder som hörn och dörrar. Dessa kurvor kan anpassas och placeras strategiskt längs enkelbanan för att möta specifika transportbehov. Finns endast i stål
En enkelbana med växel är en smidig och anpassningsbar lösning för att transportera laster mellan flera olika spår och destinationer.
Ett vändkors är en roterande plattform, som tillåter lasten att ändra riktning eller spår på ett kontrollerat sätt. Denna vändkorsfunktion är användbar när man behöver dirigera eller förflytta lasten till olika destinationer/spår inom en anläggning.
Det är viktigt att enkelbanornas stålprofiler har koniska styrhylsor. Detta för att få perfekta skarvar med korrekta toleranser. Med koniska styrhylsor skapas mjuka övergångar så att åkvagnen glider jämt och tyst över skarven.
För enkelbanor med aluminiumprofiler är det viktigt att de har robusta skarvplattor av hög kvalitet,detta för att skarvarna mellan aluminiumprofilerna hålls ihop korrekt och ger jämna övergångar så att åkvagnen åker mjukt och tyst.
Vissa enkelbaneprofiler har en integrerad strömskena. Med en integrerad strömskena ökar rörelsefriheten och eliminerar risken för trassel med kablar.
För att uppnå ökad precision och stabilitet vid manövrering kan en enkelbana utrustas med radiostyrning, vilket underlättar speciellt vid hantering av tunga laster.
Kvalitativa tillverkare av enkelbanor erbjuder flera alternativ för upphängningar som kan anpassas efter olika lokala förutsättningar. Med ett omfattande urval av upphängningar går det att säkerställa att enkelbanan fungerar smidigt och effektivt även när den passerar genom dörrar eller in i nya utrymmen där nya förutsättningar gäller.
Den vanligaste extrautrustningen för en enkelbana är en telfer. Telfern är ett lyftverktyg som möjliggör smidiga och exakta lyft. Genom att använda dessa två enheter tillsammans blir lyftprocessen effektiv och snabb, samtidigt som lasterna förflyttas med hög precision. Nedan följer två av de vanligaste telfrarna för andvändning med enkelbanor.
Kito EQ/EQS är en högpresterande telfer med kapacitetsområden 125-1000 kg som främst är utvecklad för medeltung till tung industri. Telfern är som standard utrustad med 2-hastigheters frekvensstyrning som ger en mjuk och reglerbar hastighetsreglering samt termiskt motorskydd och överlastskydd. Finns tillgänglig som både 3-fas och 1-fas.
KITO Royal ER2 är en telfer som är försedd med den senaste teknologin. Telfern är främst framtagen för högpresterande och tuffa driftmiljöer. KITOs ER2 modeller upp till 5000 kg är försedda med frekvensomriktare som ger användaren möjlighet att ställa in två valfria lyfthastigheter.
Den totala kostnaden för en enkelbana påverkas av flera faktorer, såsom typen av enkelbana, dess lyftkapacitet, installationskrav, anpassningar och eventuella tillval.
Priset på en enkelbana påverkas av flera faktorer, såsom val av storlek (profil), material, längd, upphängningar eller kurvor, samt användningen av växlar eller vändkors.
En högre lyftkapacitet leder ofta till en högre kostnad eftersom enkelbanan måste vara starkare och mer robust för att hantera tyngre laster.
Det sammantagna priset kan också påverkas av installationskostnader och eventuella anpassningar av enkelbanan för att matcha arbetsplatsens specifika krav och behov.
Eventuella tillbehör eller extrautrustning, såsom telfer eller andra lyfthjälpmedel, kan påverka det totala priset.